Matkov odgovor na ideju Porina i HGU Split
Ovo je obavijest Hrvatske glazbene unije Split o održavanju tribine - kako napraviti hit za hrvatske radio postaje!!! Ispod je moj komentar upućen članovima Hrvatske glazbene unije
Poštovani, U sklopu Tjedna Porina u Splitu, Hrvatsko društvo skladatelja HDS i Hrvatska glazbena unija HGU organiziraju tribinu pod nazivom

„Radio-aktivnost: kako napraviti domaći hit za domaći eter?“
koja će se održati u srijedu, 16. ožujka u Hotelu Cornaro u 12 sati.
 
Namijenjena autorima, izvođačima, glazbenicima i producentima, ali i zainteresiranoj javnosti, tribina će se dotaknuti zastupljenosti domaće glazbe u hrvatskom radijskom eteru, formatiranja radijskog programa i aktualne „radiofonične“ glazbene produkcije.
 
Također, bit će riječi i o izazovima s kojima se suočavaju glazbenici pri plasiranju svoje glazbe na radio, a svoju perspektivu ponudit će i glazbeni urednici radijskih postaja. O uspješnoj sinergiji umjetničkog i komercijalnog, odnosno radiofoničnog u svojim ostvarenjima govorit će autori i glazbenici Aljoša Šerić (Pavel) i Saša Antić (TBF) te autor i glazbeni producent Srđan Sekulović Skansi. Glazbeni urednik Hrvatskog radija Split, Edo Gracin, i Zvonimir Škrobo, glazbeni urednik Antene Zagreb pričat će o kriterijima glazbenog programa radijskih postaja, odabiru powerplayja te faktorima koji pjesmu čine uspješnom u eteru.
 Ulaz na tribinu je besplatan
Josip Radić asistent za komunikaciju Hrvatsko društvo skladatelja, Služba zaštite autorskih muzičkih prava www.zamp.hr www.hds.hr
_____________________________________________

Poštovani kolege glazbenici, kako smo ovako nisko pali?

 „Radio-aktivnost: kako napraviti domaći hit za domaći eter?“

Kako je autistična i deformirana hrvatska glazba!
Kako je autistična Hrvatska!

Kakva će biti, kad je kroji politika i to godinama?
Kakva će biti kad politika to odavno radi preko svojih podobnih izvođača i autora, podobnih novinara i managera? I vlastitih institucija kao što su HRT, Ministarstvo kulture itd.
Mimo pravila naše struke!
Kakva će biti kad Porin daje podršku ovakvim tribinama u kojima se ne raspravljaju naši bitni i stvarni problemi, nego se želi i dalje krivotvorinama uništavati hrvatsku glazbu?

Vi namjeravate raspravljati o hrvatskim “hitovima”, a svi znamo da Hrvatskom odavno dominiraju srpske cajke i ostala srpska glazba. Ponegdje i do 100%.
Jedini pravi hitovi u Hrvatskom narodu su odavno srpske cajke.
Kao reakcija na uništenu hrvatsku glazbu.

Napravimo jednu brzinsku anketu – propitajmo uzorak publike po svim našim krajevima da nabroje hitove grupe Pavel, TBF-a ili mladog gospodina Skansija.
Odmah nakon toga te iste ljude upitajmo naslove hitova Cece, Seke, Saše Matića, Miroslava Ilića, Sandre Afrike i ostalih. Pa neka malo i zapjevaju jedne i druge “hitove”.
Rezultat znate i bez ovakve ankete.

Ono što je nekad bila nacionalna hrvatska zabavna glazba, koja je zadovoljavala do 80% naše publike, danas je to glazba Srbije.
A širi se još i odgaja našu mladost, pa i one starije.

Domaći hit za domaći eter!?
Je li i za Eurosong ove godine?
Talentirana Hrvatska nema autora, pa pjesmu pišu Austrijanci?
Očito autora više nema. Strašno smo pali u kvaliteti naše glazbe, pa i na tom Porinu.

I umjesto da o tome raspravljamo, kako je došlo do toga, mi predlažemo specijalni način pisanja pjesama za domaći eter?!
A taj eter ima posebne kriterije. Vrti pjesme koje malo tko sluša. Protiv volje većine hrvatskog naroda!
Te pjesme između sebe čak i nagrađuje. Najviše na Porinu.

Kako se to dogodilo?
Je li to zasluga Vijeća za elektronske medije, danas raspuštenog?
HDS, Zampa ili HGU? HUZIP-a? Nekog drugoga?

Brine li koga zašto se hrvatska glazba ne gradi na hrvatskom identitetu i tradiciji?
Brine li koga zašto je nekadašnji generator naše glazbe – Splitski festival danas u dronjcima i propada iz godine u godinu? I ostale takve priredbe, također.
Brine li koga da je cijela zabavna scena već godinama cenzurirana i nepravedno osramoćena? A bez te scene propada i naš rock and roll, jazz, urbana scena i svi ostali.
To sam davno spoznao, još kao član rock grupe Metak.
Brine li koga zašto hrvatski izvođači sve manje nastupaju u svojoj zemlji, a sve ih je više iz susjednih zemalja?
Malo nastupaju čak i “podobni”!

 E, o tome ne smije raspravljati samo politika.
Moramo i mi kao glazbena struka!
Molim Vas drage kolege razmislite o ovome i o tome razgovarajte na ovoj tribini i sličnima.
Moramo naći izlaz iz ove vrlo loše situacije.
Pozdrav
Matko Jelavić